Bulion kolagenowy- BULION MOCY

Bulion kolagenowy to bulion kostny, czyli wywar głównie z kości, choć oczywiście może też zawierać kawałki mięsa. Taki wywar musi być przede wszystkim bardzo długo gotowany, by wszystkie chrząstki i ścięgna się rozpuściły, to po prostu wymaga czasu. Optymalnie ok. 6 godzin, a nawet 8 godzin jak ten w tym przypadku. Im dłużej tym lepiej, bo więcej cennych, wartościowych dla jelit oraz stawów, składników przejdzie do wywaru. Skladniki to nogi, kolanka wieprzowe, mostki wołowe itp...., dużo warzyw.
Pamiętajmy o dodaniu łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny (bardzo ważny składnik, ponieważ pomaga wydobyć z kości składniki odżywcze).
Medycyna chińska już przed 2,5 tysiącami lat stosowała bulion jako lekarstwo, które miało za zadanie wesprzeć układ pokarmowy i wzmocnić organizm.
Bezcenny w gojeniu i zdrowieniu wyściółki jelit!
-Łagodzi stany zapalne w jelitach
-Jest lekkostrawny
-Wspomaga trawienie
-Chroni przed nietolerancją składników alergizujących
-Wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnych w jelitach
-Podnosi odporność
-Wspiera detoksykację wątroby
-Ma dużo składników odżywczych i witamin
-Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
-Poprawia sen i funkcjonowanie mózgu
-Wspiera diety odchudzające
-Jest łatwiej przyswajalny niż ten kolagen z suplementów
Dodam, że rosół kolagenowy jest niskokaloryczny i zawiera spore ilości białka, dzięki czemu daje uczucie sytości.
"SzymPolski"