DZIKA MARCHEWKA - zastosowanie i właściwości

2024-04-08
A Kiedyś dla człowieka pierwotnego to las był wielkim supermarketem, z którego mógł czerpać do woli... Zainspirowany scenografią bliskiej okolicy tworzę tzw. "dziką kuchnię".
U nas dzisiaj głównym składnikiem w menu jest pokrzywa i dzika marchew.

Dzika marchew to inaczej marchew zwyczajna, jest dzikim przodkiem marchewki ogrodowej. Młode korzenie, ziele i nasiona powszechnie wykorzystywano w kuchni i tradycyjnych zielarskich recepturach.
W smaku i zapachu przypomina zwykłą marchewkę, ale zawiera mniej cukrów i jest nieco gorzkawa. Wszystkie części rośliny są jadalne, można je gotować w zupach, korzenie piec i dusić.

Tradycyjnie w zielarstwie stosowano jako środek moczopędny, zapobiegający tworzeniu się kamieni nerkowych, jako remedium na nietrzymanie moczu. Nasiona od czasów Hipokratesa używano jako środek antykoncepcyjny, wczesnoporonny i lekarstwo na kaca. Z ziela zaparzano herbatki dla uspokojenia żołądka i jelit. W XVI stosowano na opryszczkę, nadciśnienie, przeciwko robakom, a nawet epilepsji.

Przepis na duszoną dziką marchew

200gr. dzikiej marchewki z natką 
50gr. marchewki uprawnej
100gr. młodej pokrzywy 
3 ząbki czosnku 
1 cebula
50gr masła 
150 ml wywaru lub rosółu

Marchew dziką z nacią oraz marchewkę uprawną myjemy i skrobiemy. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w julienne. Młodą pokrzywę zalewamy wrzątkiem na 3 min i odcedzamy. Podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i też podsmażamy, dodajemy czosnek. Zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 15 min. Młodą pokrzywę kroimy i dodajemy do duszenia w 10 minucie duszenia, na 5 min. Nać siekamy i dodajemy do udoszonej marchewki. Na koniec dodajemy jeszcze trochę masła, mieszamy i czekamy aż się rozpuści, wyjdzie super sos. 

Smacznego!