Histamina - jej funkcje w organizmie
HISTAMINA
Histamina jest rodzajem aminy. Ludzkie ciało wytwarza różne rodzaje amin. Pełni ona funkcję w wielu ważnych procesach w organizmie z których podstawowe to::
- Cykl snu/budzenia
- Odpowiedź immunologiczna
- Usuwanie alergenów w odpowiedzi immunologicznej
- Sygnalizacja histaminowa w mózgu (kluczowym czynnikiem w zachowaniach uzależniających i chorobach zwyrodnieniowych)
- Trawienie - wyzwalanie wydzielania kwasu żołądkowego
Twoje ciało wytwarza histaminę, ale ta może również pochodzić z żywności. Oto niektóre przykłady pokarmów o wysokiej zawartości histaminy:
- Kapusta kiszona
- Awokado
- Szpinak
- Wino piwo
- Skorupiaki
- Suszone owoce
- Sezonowane/dojrzewane mięso
Spożyta histamina nie zawsze jest czymś negatywnym dla organizmu. Jeżeli jednak twój organizm ma zaburzone funkcje i struktury - głównie barierę jelitową - na przykład na skutek antybiotykoterapii, w skutku urodzenia przez cesarskie cięcie lub spożytych toksyn z przemysłowej żywności przetworzonej - to do twojego organizmu może dostawać się znacznie większa jej ilość, a on nie będzie w stanie przetworzyć tak dużej ilości tej aminy. Jej łączna ilość - wraz z tą spożytą i wytworzoną przez bakterie i pasożyty - będzie zbyt duża w stosunku do ilości enzymów ją przetwarzających. Przedłużający się czas życia z podwyższonym poziomem histaminy może doprowadzić do jej nietolerancji.
W zdrowym ciele, jako naturalna część odpowiedzi immunologicznej, organizm uwalnia enzymy DAO, które rozkładają nagromadzoną histaminę. Jeśli masz za dużo histaminy, twoje ciało nie będzie w stanie nadążyć i nie będzie w stanie prawidłowo rozłożyć całej nagromadzonej histaminy. Nietolerancja histaminy wpływa na cały organizm, w tym na jelita, mózg, płuca, układ sercowo-naczyniowy i zdrowie hormonalne i może powodować różne problemy, w tym problemy trawienne, bóle głowy, problemy skórne, problemy hormonalne , zaburzenia snu, problemy z pęcherzem, niepokój i wiele więcej.
Nietolerancja histaminy oznacza, że masz za dużo histaminy, co może prowadzić do następujących objawów:
- Skóra: swędzenie, zaczerwienienie, wysypka
- jelita: ból brzucha, wzdęcia, biegunka
- Serce: kołatanie serca, niski poziom krwi ciśnienie
- Płuca: astma, przekrwienie, kichanie
- Umysł: niepokój, bóle głowy, sen problemy, mgła mózgowa
- Ciało: zmęczenie
Nietolerancja histaminy jest skutkiem długotrwałej dysfunkcji układu trawiennego połączonej z objawami dającymi następujące diagnozy:
- Zespołu nieszczelnego jelita
- Infekcji pasożytniczej
- SIFO - przerost grzybiczy jelita cienkiego
- SIBO - przerost bakteryjny jelita cienkiego
- tzw. Infekcja Helicobacter Pylori
- Zespół jelita drażliwego
Zespół nieszczelnego jelita
Nieszczelne jelita to stan, w którym bariera jelitowa staje się "nieszczelna". Zdrowa wyściółka jelita ma małe otwory, które umożliwiają przepływ składników odżywczych, ale blokują toksyny i patogeny. Jednak u osób z zespołem nieszczelnego jelita otwory te stają się zbyt duże i umożliwiają przedostanie się niestrawionego pokarmu, bakterii i toksyn.
Kiedy te szkodliwe i obce substancje przechodzą przez barierę jelitową, może to nasilić stan zapalny, wywołać reakcję autoimmunologiczną i spowodować różnorodne objawy i dolegliwości, od zmęczenia po dyskomfort trawienny. Zespół nieszczelnego jelita może utrudniać wchłanianie składników odżywczych i prowadzić do niedoborów minerałów i witamin. Zespół nieszczelnego jelita może również powodować niską produkcję enzymów DAO. DAO odpowiada za rozkład nadmiaru histaminy w organizmie. Brak wystarczającej ich ilości zwiększa ryzyko nietolerancji histaminy.
Pasożyty
Pasożyty obejmują robaki i pierwotniaki, które mogą powodować problemy trawienne, uwalnianie histaminy i różne problemy zdrowotne. Robaki to pasożyty, którymi można się zarazić poprzez zanieczyszczone, nieumyte owoce i warzywa lub niegotowane lub niedogotowane mięso gdy pH naszego żołądka jest zbyt wysokie (za mała kwasowość) dzięki czemu mogą niestrawione dotrzeć do naszych jelit. Robaki obejmują glisty, owsiki, tasiemce i tęgoryjce. Kiedy połkniesz ich jaja, wylęgają się w tobie. Ich odchody mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu, prowadząc do szeregu problemów, w tym niedożywienia i uszkodzenia narządów. Infekcje pasożytnicze pierwotniaków pochodzą z zanieczyszczonej wody i mogą prowadzić do problemów trawiennych i odwodnienia. Jeśli masz infekcję pasożytniczą, twoje komórki tuczne uwalniają histaminę, aby zwalczyć infekcję. Jednak zbyt dużo histaminy może prowadzić do nietolerancji histaminy.
Candida i SIFO
Przerost Candida i innych grzybów to kolejna główna przyczyna nietolerancji histaminy. Candida to grzyb, który w małych ilościach jest korzystny dla zdrowia. Ułatwia wchłanianie i trawienie składników odżywczych. Jednak w nadmiarze może uszkodzić wyściółkę jelit, powodować zespół nieszczelnego jelita, prowadzić do uwalniania toksyn, zwiększać stany zapalne i powodować różne objawy. Przerost Candida i grzybów może wystąpić w dowolnym miejscu w jelitach. Przerost grzybiczy jelita cienkiego (SIFO) odnosi się do specyficznego przerostu występującego w jelicie cienkim. Przerost Candida i grzybów może powodować uwalnianie histaminy. Jeśli enzym DAO nie jest w stanie nadążyć za nadmiarem histaminy, może to prowadzić do nietolerancji histaminy i listy problemów zdrowotnych.
SIBO
Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO) odnosi się do przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim. W zdrowych warunkach twoje jelito cienkie ma stosunkowo mało bakterii, ale jeśli masz SIBO, następuje przerost. SIBO może prowadzić do problemów z kwasem żołądkowym, nieprawidłowego trawienia i objawów trawienia. Niektóre bakterie, w tym ta związana z SIBO, mogą również wytwarzać histaminę, co prowadzi do uwalniania histaminy i zbyt dużej ilości histaminy, której organizm nie będzie w stanie nadążyć, ustawiając cię na nietolerancję histaminy.
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori lub H. pylori to pospolity szczep bakterii, który jest nosicielem prawie połowy naszej populacji, często o tym nie wiedząc. H. pylori może zainfekować wyściółkę żołądka i prowadzić do wrzodów i innych problemów żołądkowo-jelitowych. H. pylori może również obniżać poziom kwasu żołądkowego. Zostało to powiązane z autoimmunizacją, zmęczeniem, niedoborami minerałów i problemami z wątrobą. Zakażenie H. pylori może wywołać zwiększone uwalnianie histaminy, którego organizm nie będzie w stanie nadążyć, co może powodować nietolerancję histaminy.
Choroby zapalne jelit (IBD) to wywołane składem diety (głównie dużą ilością żywności przemysłowej i błonnika pokarmowego) powodują przewlekłe stany zapalne, które wpływają na przewód pokarmowy. Choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego to dwie najczęstsze choroby zapalne jelit. Choroba Leśniowskiego-Crohna może wpływać na każdy obszar jelita i najczęściej dotyka okrężnicy i jelita cienkiego, podczas gdy wrzodziejące zapalenie jelita grubego dotyka tylko okrężnicy lub jelita grubego. IBD są ściśle powiązane z enzymami o niskim DAO z powodu zwiększonego stanu zapalnego w organizmie. IBD mogą również zwiększać uwalnianie histaminy jako część mechanizmu obronnego organizmu. Nic dziwnego, że IBD mogą zwiększać ryzyko nietolerancji histaminy.
Wzrost wrażliwości pokarmowej i nietolerancji histaminy
SIBO, dysbioza jelit i problemy zdrowotne jelit mogą zwiększać wrażliwość pokarmową. Jako obrona organizmu przed wrażliwością pokarmową może zwiększać uwalnianie histaminy i powodować nietolerancję histaminy. Nadwrażliwość pokarmowa może również zwiększać ryzyko zespołu nieszczelnego jelita i stanu zapalnego, co może dodatkowo wywołać reakcję zapalną i związaną z nią nietolerancję histaminy.
Dysbioza, SIBO i nietolerancja histaminy
Twoje jelita są pełne receptorów histaminowych. Problem polega na tym, że jeśli masz problemy ze zdrowiem jelit i choroby żołądkowo-jelitowe, ekspresja tych receptorów histaminowych może zostać zmieniona.
https://gut.bmj.com/content/55/4/498.long
Według badania z 2018 roku opublikowanego w Journal of Physiological Pharmacology, zarówno zespół nieszczelnego jelita, jak i zapalenie jelit mogą prowadzić do braku równowagi bakteryjnej jelit, co może przyczyniać się do nietolerancji histaminy. W rzeczywistości badanie z 2016 roku opublikowane w Canadian Journal of Gastroenterology and Hepatology wykazało, że około 30 do 55 procent osób z problemami trawiennymi ma również nietolerancję histaminy z powodu nadmiernego wzrostu bakterii wytwarzających histaminę.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30552302/
https://www.hindawi.com/journals/cjgh/2016/4893501/
Według badania z 2010 roku opublikowanego w Archives of Pathology & Laboratory Medicine , SIBO, które jest specyficznym typem dysbiozy jelitowej, może prowadzić do obniżenia lub utraty tolerancji na histaminę w diecie. Recenzja z 2010 roku opublikowana w World Journal of Gastroenterology zauważa, że objawy histaminy i SIBO często się pokrywają, co wskazuje, że przynajmniej niektórzy ludzie mają oba te stany.
https://meridian.allenpress.com/aplm/article/134/2/264/460998/Small-Intestinal-Bacterial-Overgrowthhttps://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v16/i24/2978.htm
Bakterie produkujące histaminę, SIBO i nietolerancja histaminy
Chociaż SIBO z pewnością może wywołać nietolerancję histaminy, nie każdy z SIBO ma nietolerancję histaminy. Nagromadzenie bakterii wytwarzających histaminę w jelicie cienkim może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia nietolerancji histaminy. Niektóre bakterie, w tym L. bulgaricus i L. casei, zostały specyficznie powiązane ze zwiększoną produkcją histaminy. Przyjmowanie probiotyków ze szczepami bakterii na bazie kwasu mlekowego może dolać oliwy do ognia, jeśli masz SIBO i nietolerancję histaminy. Jeśli masz SIBO, wybór probiotyków na bazie gleby jest bezpieczniejszym pomysłem bez objawów karmienia SIBO.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312833/
Niski poziom nietolerancji enzymu DAO i histaminy
Zapalenie jelit i infekcje jelitowe mogą przyczynić się do zmniejszenia enzymów DAO. Ponieważ jest odpowiedzialny za rozkład histaminy, enzymy DAO są bardzo ważne w zapobieganiu nietolerancji histaminy i jej objawom. Wcześniejsze badania wykazały, że niski poziom enzymów DAO i nietolerancja histaminy mogą być związane z nieswoistymi zapaleniami jelit i zespołami nieszczelnego jelita.
Według badania z 1990 roku opublikowanego w Agent Actions, niski poziom enzymu DAO jest powiązany z chorobą Leśniowskiego-Crohna, podczas gdy badanie z 1995 roku opublikowane w International Archives of Allergy and Immunology powiązało niski poziom enzymu DAO z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Według badania z 2018 roku opublikowanego w Journal of Physiology and Pharmacology, nietolerancja histaminy może być związana z zespołem nieszczelnego jelita.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2115243/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7549499/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30552302/
Pokarmy o wysokiej zawartości histaminy i nietolerancja histaminy
Jeśli Twoja dieta jest bogata w pokarmy o wysokiej zawartości histaminy, pokarmy uwalniające histaminę i produkty blokujące enzymy DAO, możesz przekroczyć granice swojego organizmu i zdolność organizmu do rozkładania nadmiaru histaminy. To nagromadzenie histaminy, które może powodować nietolerancję histaminy, może przyczynić się do nasilenia stanu zapalnego i objawów zdrowotnych jelit, które mogą dalej karmić i wyzwalać ten cykl problemów zdrowotnych jelit i nietolerancji histaminy.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490952/
Stres, stymulacja komórek tucznych i nietolerancja histaminy
Przewlekły stres może przyczyniać się zarówno do nietolerancji histaminy, jak i problemów ze zdrowiem jelit. Długotrwały stres emocjonalny może nasilać objawy SIBO, powodować dyskomfort trawienny, negatywnie wpływać na mikrobiom jelitowy i stymulować produkcję komórek tucznych. Komórki tuczne to białe krwinki, które służą regulacjom układu odpornościowego. Można je znaleźć w tkance łącznej organizmu i przewodzie pokarmowym.
Twoje komórki tuczne są odpowiedzialne za wydzielanie histaminy i uwalnianie innych cytokin. Ponieważ przewlekły stres stymuluje produkcję komórek tucznych, może również stymulować zwiększone uwalnianie histaminy, szczególnie w jelitach. Może to w szczególności przyczynić się do trwającego cyklu nietolerancji histaminy, stanów zapalnych, infekcji jelitowych i objawów zdrowotnych jelit.
https://journals.lww.com/ajg/Abstract/2019/10001/1194_Small_Intestinal_Bacterial_Overgrowth_Is.1194.aspx
Zdrowienie z nadmiernych poziomów histaminy i nietolerancji histaminy powinno zatem być zdrowieniem układu pokarmowego.
1. Przywrócenie właściwego - odpowiednio niskiego (1-1,5) pH treści pokarmowej żołądka (patrz "zakwaszanie żołądka").
2. Przywrócenie właściwego wyrzutu żółci z woreczka żółciowego. Żółć ma działanie antybakteryjne. Pomaga likwidować SIBO SIFO i inne dysbiozy
3. Nie niszczenie bariery nabłonka jelitowego lekami (NLPZ dewastują tą barierę), pokarmami przemysłowymi i błonnikiem.
4. Nie karmienie Candidy i innych grzybów oraz stworzenie środowiska niekorzystnego dla jej rozwoju.
5. Dbanie o skład gatunkowy mikrobiomu jelitowego by on dbał o twoje zdrowie.
6. Przyspieszenie przywrócenia sprawności działania układu pokarmowego przez stosowanie mikstury Słoneckiego.
ad-1) Zjedz golonko, żeberka, steka (niesezonowanego jeżeli masz nietolerancję) itp. BEZ JAKICHKOLWIEK DODATKÓW
ad-2) Zjedz dużą porcję tłuszczu na (np.) śniadanie. NP. 1 jajko i 2-3 żółtka na boczku czy podgardlu.
ad-3) Nie jedz żywności przetworzonej. Jak musisz zjeść jakieś warzywa a nie możesz kiszonych to wybieraj gotowane (najlepiej w szybkowarze)
ad-4) Nie jedz cukru, soków owocowych i owoców o dużym ładunku glikemicznym (cytrusy). Jak musisz zjeść owoc to wybieraj z leśnych i nie zjadaj go z posiłkiem.
ad-5) Jeśli jesteś po antybiotykoterapii i masz zaburzenia trawienia to rób samodzielnie z mleka prosto od krowy jogurty i kefiry (na zakwaskach) ewentualnie zakwas Bołotowa. W innym przypadku najbardziej zadbasz o równowagę mikroflory jelitowej ROBIĄC GŁODÓWKĘ - czyli nie przyjmując pokarmu przez 3 doby. Bakterie korzystne dla zdrowia żywią się mucyną, wydzieliną jelit. Nie potrzebują żadnego dokarmiania.
ad-6) https://portal.bioslone.pl/oczyszczanie/mikstura
Artykuł przygotował: Damian Sapinski
Źródło: https://www.facebook.com/damian.sapinski.14