Kiszone młode szyszki sosny – las zamknięty w słoiku / Przepis

2025-04-27

Kiszone młode szyszki sosny – las zamknięty w słoiku / Przepis 


Wyobraź sobie zapach ciepłego sosnowego lasu o poranku.

Tę świeżość, żywiczną głębię i dziką energię natury.

Teraz zamknij to wszystko w jednym słoiku.

Tak właśnie smakują kiszone młode szyszki sosny —

dzikie, pachnące, lekko kwaśne i absolutnie unikalne.


Choć kiszenie szyszek może brzmieć egzotycznie, ten pomysł ma swoje korzenie w tradycjach wielu kultur. W dalekiej Gruzji kisi się młode szyszki i owoce drzew, tworząc słodko-kwaśne rarytasy zwane varenye. W Skandynawii od lat fermentuje się niemal wszystko, co dzikie i sezonowe — od pędów po korę. Włosi tworzą z młodych szyszek syrop Mugolio, zamykając w butelkach aromat alpejskich lasów.


Tworząc kiszone szyszki, inspirujemy się tym duchem dzikiej kuchni świata: szacunkiem do natury, sezonowością, prostotą i sztuką zachowania smaku lasu na długie miesiące.


To więcej niż fermentacja.

To podróż przez smaki lasów — od Kaukazu, przez fiordy Norwegii, aż po nasze własne polskie borówki i sośniny.


Młode zielone szyszki to naturalna bomba aromatyczna — zawierają olejki eteryczne, przeciwutleniacze i... czysty smak lasu. Fermentacja wydobywa ich delikatną kwaskowatość i podkreśla leśny charakter, tworząc coś między przyprawą a niezwykłą przekąską.



Przepis na kiszone młode szyszki sosny


Składniki:


ok. 300 g młodych zielonych szyszek sosny (miękkich, zbieranych w kwietniu/maju),


30 g soli klodawskiej na 1 litr wody (solanka 3%),


3-5 liści brzozy (dla przykrycia i subtelnej goryczki),


2 liście laurowe,


2–3 ząbki czosnku,


1 łyżeczka ziaren kolendry,


3–4 ziarna ziela angielskiego,


kilka ziaren gorczycy (opcjonalnie).



Sposób przygotowania:


- Oczyść je z ewentualnych igieł i ewentualnie opłucz w zimnej wodzie.

Jeśli są bardzo duże, możesz je przeciąć na pół.



- Rozpuść 30 g soli w 1 litrze przegotowanej, ostudzonej wody.



- Na dno słoika wrzuć przyprawy — liście laurowe, czosnek, ziarna kolendry, ziele angielskie.

Następnie ciasno układaj szyszki, a na wierzchu połóż liście brzozy jak naturalną "pokrywkę".



- Zalej całość solanką tak, by szyszki były całkowicie zanurzone.

Jeśli trzeba, dociśnij czymś (np. kamieniem fermentacyjnym lub małym talerzykiem).



- Zakręć słoik lekko lub przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej (ok. 18–22°C).

Proces fermentacji trwa 14 dni — obserwuj zmiany zapachu i smaku.



- Gotowe kiszone szyszki przechowuj w lodówce.

Z czasem będą jeszcze głębsze i bardziej aromatyczne.



Smakują:

Lekko kwaśne, intensywnie leśne, z nutami przypraw, świeżej żywicy i subtelnym posmakiem brzozy.

Idealne jako przekąska, dodatek do serów, dziczyzny, sałatek albo... jako tajemniczy składnik koktajli!



"W jednym słoiku zamykamy cały las.

W jednej szyszce — oddech dzikiej przyrody."


"SzymPolski"