Leszczyna-pączki / właściwości i zastosowanie

Wydawać by się mogło, że przyroda jeszcze uśpiona, a tymczasem na drzewach leszczyny pojawiają się pączki, z których następnie powstają te piękne żółte wiszące "kotki".
Pączki leszczyny to prawdziwa skrzynia skarbów. Stanowią niezwykle cenny, ale wciąż mało znany surowiec leczniczy. Zawierają flawonoidy, fitosterole, fitohormony, trójterpeny, śluzy, żywice, liczne kwasy i sacharydy. Bogate w pyłek kwiatostany są również cennym źródłem białka.
dr Różański poleca stosowanie:
Preparaty i dawkowanie:
1.Napar: 2-3 łyżki pączków rozdrobnionych zalać 2 szklankami wrzącej wody, naparzać przez 20 minut, przecedzić. Pić 2-3-4 razy dziennie po 200 ml. Można podawać niemowlętom. Przy zapaleniu piersi stosować okłady 30-minutowe. Ponadto do przemywania schorzałej skóry i okładów na oczy (zmęczenie, stan zapalny, opuchnięcie, cienie pod oczami, pieczenie oczu).