Marchew uprawna / Rak krwi / Metale ciężkie
Marchew uprawna / Rak krwi / Metale ciężkie.
Sfermentowany korzeń marchwi stosowany jest przy leczeniu raka krwi.W celu przygotowania lekarstwa zmieloną masę marchwi miesza się z cukrem w proporcji 3:1 (trzy kilogramy marchwi na kilogram cukru). Wszystko przechowuje się w cieple przez okres od miesiąca do trzech miesięcy. Spożywa się po dwie, cztery łyżki stołowe podczas posiłku.
Świeżo starta marchew (wytłoki) wyciąga z nowotworów metale zasadowe (cez, srebro, stront, bar, rtęć, tal, ołów, bizmut i inne) i tym samym sprzyja wyleczeniu oparzeń i nowotworów (raka). Właściwościami wchłaniania z nowotworu zasadowych metali dysponują też wytłoki z kapusty, buraka ćwikłowego, rzodkwi, cebuli, czosnku, jabłek, ziemniaka. Wyciągają one metale z układu pokarmowego.
Wprowadzenie wytłoków do układu pokarmowego jest koniecznością przy raku przewodu pokarmowego.
Marchew zawiera kobalt, co jest niezwykle cenne dla procesów krwiotwórczych. Podobnie jak krwawnik nasila ona procesy laktacji, co jest bardzo ważne dla matek karmiących. Marchew najlepiej jeść kiszoną. Umieszcza się ją na dwa tygodnie w kiszonej kapuście, po czym jest gotowa do spożycia.
Prof. Borys Bołotow