Nabiał i Mleko - Pasteryzacja / Homogenizacja / Sterylizacja / Prawdziwe mleko

2024-08-12

Nabiał i Mleko 

Pasteryzacja / Homogenizacja / Sterylizacja / Prawdziwe mleko


Zastanówmy się, czy nie szkodzimy swojemu zdrowiu, kupując produkty nabiałowe tj. mleko, sery, jogurty, śmietany itp... w przysłowiowych marketach.

Pamiętacie powiedzenie: " Pij mleko, będziesz wielki" ? 

Odkąd przyłączyliśmy się do unii europejskiej, to stopniowo zostały nam narzucone europejskie standardy, "jakości" produktów. Przyczyniło się to do stopniowego wyniszczenia naszego tradycyjnego rolnictwa, a zatem również naszego zdrowia. Dlaczego? 


Pasteryzacja, sterylizacja i homogenizacja mleka, nabiału eliminuje możliwość występowania bakterii chorobotwórczych, ale równocześnie pozbawia się go jego cennych właściwości zdrowotnych! Standardy europejskie spowodowały, że nie możemy już kupić w sklepie mleka pochodzącego prosto od wiejskiej krowy, gdyż nie zostało ono przebadane i według przepisów może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. 


Czym dokładnie są te procesy:

Pasteryzacja 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pasteryzacja 

Sterylizacja

https://pl.wikipedia.org/wiki/Sterylizacja_(mikrobiologia) 

Homogenizacja

https://pl.wikipedia.org/wiki/Homogenizacja 


Każdy z tych wymienionych procesów, ma na celu przedłużenie przydatności produktu do spożycia. Mało ludzi jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że wyjaławiają pożywienie. Jedne w mniejszym stopniu inne zaś doszczętnie pozbawiają produkty wszystkich witamin, minerałów, dobrych bakterii. Produkty poddane tym procesom mają nienaturalnie dalekie terminy ważności. Najbardziej ingerujący proces to sterylizacja błyskawiczna, konkretnie (UHT) polega na ogrzaniu np. mleka do temperatury 135-150 C. dosłownie w kilka sekund. Mleko po procesie sterylizacji nie powinno być spożywane, jest jałowe, pozbawione witamin, minerałów. 


Homogenizacja to proces również silnie ingerujący w naturalną strukturę mleka. Polega na rozdrabnianiu kuleczek tłuszczu, tak że zaczynają one tworzyć z mlekiem jednolitą strukturę. W wyniku tego procesu minerały i witaminy z mleka są trudniej przyswajalne przez człowieka.


Pasteryzacja to obróbka cieplna w temp do 100%, i to chyba najlepszy z tych trzech wymienionych procesów. Ale pamiętajmy, że w wyniku pasteryzacji giną złe jak i dobre bakterie, a enzymy są nieaktywne lub są zniszczone pod wpływem wysokiej temperatury. Ludzie mają problemy z nietolerancją laktozy, która jest przyczyną braku w mleku właśnie tych naturalnie występujących enzymów. Spożywając mleko prosto od krowy, jest lepiej trawione! 


W większości produktów możemy spotkać pełno tzw. ulepszaczy - konserwantów, barwników, słodzików, aromatów oraz substancji zagęszczających dany produkt. W mlecznych sklepowych przetworach dodatkowo możemy spotkać mleko w proszku. Mleko w proszku to bardzo przetworzony produkt zawierający dużo cukru oraz różnych tłuszczów. 

To wszystko jest wbrew naturze! Trzeba mieć tego świadomość. Nowa "moda" płynąca z zachodu, poprzestawiała ludziom dosłownie w głowach. 

Ważna sprawa to sposób żywienia i warunków hodowli tych zwierząt. Zwierzęta hodowlane - krowy, są karmione paszami zbożowymi mającymi w składzie takie zboża jak: soja, kukurydza z upraw GMO, pszenica, żyto, jęczmień. Trzeba wiedzieć, że to nie jest ich naturalne źródło pożywienia, ponieważ naturalnie powinny odżywiać się trawami. Zwierzęta spędzają w ciemnościach praktycznie całe swoje życie, bez dostępu do słońca i naturalnego pożywienia. Często chorują, przez co muszą często przyjmować antybiotyki. 

Obecnie Polska wieś wygląda inaczej, widok wolno wypasanych krów to rzadkość. Ale jak się dokładnie rozejrzymy, to jest jeszcze duża szansa na podjęcie współpracy z gospodarstwem na świeże mleko. Są również kozie zagrody wytwarzające różne mleczne produkty, od mleka po różne sery, jogurty, śmietanki oraz masło. Kozy to wyjątkowo wybredne zwierzęta żywiące się tym, co rośnie naturalnie na łąkach. Ich mleko jest wyjątkowe, ponieważ w składzie nie ma metali ciężkich. Kozie mleko jest podobne do mleka kobiecego, dlatego można podawać je starszym dzieciom odstawionym od piersi. 


Tylko mleko prosto od krowy, kozy pasuje do znanego powiedzenia "Pij mleko, będziesz wielki"  


Zalety picia mleka:

- Działa przeciw-nowotworowo 

- Jest źródłem wapnia 

- Picie mleka oczyszcza organizm z fluoru (pierwotną przyczyną autyzmu jest zatrucie fluorem) 

- Jest źródłem jodu oraz boru

- Dzięki niezwykłym enzymom laktoza jest dobrze trawiona 

- Kozie mleko wpływa na rozwój mózgu  

- Działa ochronnie na śluzówkę jelit

- Stymuluje wzrost bakterii probiotycznych wspierających działanie układu odpornościowego

- Jest źródłem zdrowego tłuszczu 

- Kozie mleko w swoim składzie nie zawiera metali ciężkich 

    



Ciekawe źródła informacji : 

Książka: Julita Bator "Zmień chemie w jedzenie" 


Ciekawy wykład Barbary Kazana: 

https://www.youtube.com/watch?v=5sEt7MlYZmE


"Produkcja mleka u krów karmionych paszą bezbiałkową: Badania nad wykorzystaniem mocznika i soli amonowych jako jedynego źródła azotu otwierają nowe, ważne perspektywy." https

://www.science.org/doi/10.1126/science.153.3744.1603




"SzymPolski"