Napój fermentowany z jeżyn

Napój fermentowany z jeżyn.
Przyroda o tej porze roku cieszy nasze oczy i podniebienia, pobudza nasze instynkty do eksperymentowania. Polecam wszystkim wziąć na celownik owoce jagodowe. Do roślin jagodowych zaliczyć możemy krzewy, jak: borówka, malina, jeżyna, agrest, aronia, porzeczka, jagoda, winorośl, żurawina, ale również takie owoce jak truskawki i poziomki.
Ja zebrałem słoik dziko rosnących jeżyn w lesie i od razu przystąpiłem do nastawienia dzikiej fermentacji. Obserwacja jak w procesie fermentacji zmienia się kolor, klarowność i zapach jest wręcz fascynujące.
Owoce zawierają swój naturalny cukier. Nie ma potrzeby ich słodzenia. Jeśli natomiast, dodacie do nich cukier to po ustąpieniu silnej fermentacji, już go nie zawiera, ponieważ bakterie go zjadły. Smak natomiast będzie już inny. Do aktywacji fermentacji najlepiej użyć naturalnej, kwaśnej śmietany lub maślanki. Proces przygotowania napoju trwa od 6-10 dni.
Warto czekać!

"SzymPolski"