Skrzyp polny / Bogactwo krzemu / Receptury i przepisy 

2025-04-24

Skrzyp polny / Bogactwo krzemu / Receptury i przepisy


Skrzyp polny (Equisetum arvense) to roślina o niezwykle długiej historii zastosowania w medycynie ludowej i współczesnej fitoterapii. Choć często uznawany za chwast, kryje w sobie ogromne bogactwo minerałów – przede wszystkim łatwo przyswajalnego krzemu – oraz innych cennych związków bioaktywnych, które wspierają zdrowie skóry, włosów, paznokci, kości i całego układu moczowego. W celach kulinarnych stosuje się pędy wiosenne, dokładniej kwiatostany skrzypu. W smaku przypomina nieco bardziej gorzkie szparagi oraz ma ciekawą teksturę. Po sparzeniu lub krótkim obgotowaniu nadają się do sałatek, zup, jajecznicy czy jako dodatek do dań warzywnych, młode pędy wiosenne komponują się świetnie również z dodatkami kuchni azjatyckiej - dla tych co lubią eksperymentować.


Uwaga żeby nie stosować zbyt młodych pędów ponieważ będą zbyt gorzkie!


Cenne właściwości skrzypu polnego


1. Skarbnica krzemu

Skrzyp polny zawiera duże ilości krzemionki, czyli naturalnej formy krzemu, który wpływa na elastyczność i regenerację tkanki łącznej. To pierwiastek, który:


–wzmacnia włosy i paznokcie,


–wspiera mineralizację kości,


–poprawia stan skóry i naczyń krwionośnych.


2. Działanie moczopędne i oczyszczające

Roślina działa łagodnie moczopędnie, wspomagając pracę nerek i pomagając w usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki temu skrzyp może być pomocny przy obrzękach i infekcjach układu moczowego.


3. Właściwości przeciwzapalne i regenerujące

Związki zawarte w skrzypie, takie jak flawonoidy, saponiny i kwasy organiczne, wspierają procesy gojenia oraz łagodzą stany zapalne skóry. Napary i odwary można stosować zewnętrznie przy trądziku, egzemie, łuszczycy.


Skrzyp polny wg dr. Henryka Różańskiego


Według dr. Henryka Różańskiego, skrzyp polny to jedno z najbardziej uniwersalnych ziół w fitoterapii. Jego główne działania to:


Remineralizacja organizmu – szczególnie przy osteoporozie, osłabieniu kości i chrząstek.


Wzmacnianie naczyń krwionośnych – polecany przy żylakach, pękających naczynkach i miażdżycy.


Wsparcie dla skóry i włosów – działa regenerująco, przeciwzapalnie, poprawia kondycję tkanek.


Działanie ochronne na wątrobę – dzięki obecności pochodnych silibiny, skrzyp może wspomagać funkcjonowanie wątroby.


Dr Różański zaleca stosowanie skrzypu nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie – w postaci kąpieli, maseczek, okładów czy nalewek. Uważa, że przy dłuższym stosowaniu warto suplementować witaminę B1, ponieważ skrzyp może wypłukiwać ją z organizmu.


Proste receptury ze skrzypu polnego


1. Napar do picia (wzmacniający)


1 łyżka suszonego skrzypu


1 szklanka wrzątku

Zalać, parzyć pod przykryciem 15–20 min. Pić 1–2 razy dziennie przez 2–3 tygodnie.


2. Odwar (do kąpieli lub okładów)


2–3 łyżki skrzypu


500 ml wody

Gotować 15 minut, przecedzić. Stosować na skórę, jako tonik lub do kąpieli.


3. Płukanka do włosów


2 łyżki ziela


2 szklanki wody

Zagotować, odstawić na 20 min. Przecedzić i płukać włosy po myciu.


4. Nalewka (wg dr Różańskiego)


100 g skrzypu


500 ml 40–60% alkoholu

Zalać, odstawić na 2 tygodnie, codziennie wstrząsać. Przecedzić. Pić 10–15 kropli 2 razy dziennie.


Mimo że skrzyp jest naturalny i bezpieczny, nie zaleca się jego długotrwałego stosowania bez przerw. Może prowadzić do utraty witaminy B1. Przeciwwskazania to m.in. choroby nerek, odwodnienie oraz ciąża i karmienie piersią bez konsultacji lekarskiej.


Skrzyp polny to prawdziwa perła wśród ziół – wspiera zdrowie, urodę i oczyszczanie organizmu. Jego bogactwo krzemu i działanie remineralizujące czyni go cennym składnikiem diety oraz domowej apteczki. Warto jednak pamiętać o umiarze i stosować go świadomie – najlepiej w cyklach z przerwami, a w razie wątpliwości skonsultować się z fitoterapeutą.


"SzymPolski"