Tatarak / Zapomniana Roślina o Wyjątkowych Właściwościach / Przepisy

2025-03-29

Czy wiedzieliście, że tatarak, rosnący powszechnie nad polskimi zbiornikami wodnymi, nie jest rodzimą rośliną? Sprowadzono go do Polski wiele lat temu z Dalekiego Wschodu, gdzie uważano go za świętą roślinę. Dzięki swojej wyjątkowej odporności szybko się zaaklimatyzował i rozprzestrzenił na naszych terenach.

W ludowych wierzeniach przypisywano mu niezwykłe właściwości ochronne. Do dziś, w niektórych wsiach, w Zielone Świątki jego liście rozkłada się na podłogach domów, aby odpędzić złe moce. W Dzień Zesłania Ducha Świętego tatarakiem ozdabia się wnętrza domostw, co ma zapewnić domownikom zdrowie i urodzaj.

Od wieków wykorzystywano tatarak w ziołolecznictwie, ceniąc go za bogactwo składników, takich jak olejki eteryczne, garbniki, kwas askorbinowy czy żywice. Ma działanie antyseptyczne i orzeźwiający zapach. Wystarczy wrzucić jego świeży korzeń do wody, aby uzyskać aromatyczny napój.

Niestety, dziś rzadziej docenia się jego właściwości zdrowotne, mimo że może wspierać leczenie dolegliwości układu pokarmowego, nerwowego i moczowego. Pomaga również przy bólach reumatycznych, poprawia przemianę materii oraz kondycję włosów. Najczęściej stosuje się kłącza i korzenie – można je kupić w sklepach zielarskich lub samodzielnie zebrać jesienią, wysuszyć i przechowywać w szklanym pojemniku.

Domowe Przepisy z Wykorzystaniem Tataraku:

✅Herbatka z tataraku

Herbatkę z tataraku przygotowuje się na zimno. Pełną łyżeczkę do kawy kłącza tataraku zalać na noc 1/4 litra wody. Rano lekko ogrzewa się i cedzi. Przed użyciem herbatkę podgrzać na łaźni wodnej, jeden łyk przed i po każdym posiłku. Czyli sześć łyków w ciągu dnia. 

Więcej pić nie wolno! 


Herbatka za każdym razem powinna być podgrzana na łaźni wodnej!


Leczenie to dotyczy żołądka, jelit, wątroby,

woreczka żółciowego, śledziony i trzustki.


✅Konfitura Tatarakowa

Składniki:

250 g świeżego korzenia tataraku

1 l wody

500 g cukru

Przygotowanie: Gotujemy syrop z wody i cukru, dodajemy posiekany korzeń i gotujemy przez trzy dni, codziennie po kilka godzin. Gotową konfiturę przechowujemy w słoikach w chłodnym miejscu.

Dawkowanie: Spożywać dwukrotnie w ciągu dnia po jednej łyżce. Konfitura poprawia krążenie, pomaga na bóle głowy i przewlekłe zmęczenie.

✅Cukierki Tatarakowe

Składniki:

250 g korzenia tataraku

1 l wody

500 g cukru

Przygotowanie: Gotujemy drobno pokrojony korzeń do miękkości, następnie osuszamy. Przygotowujemy syrop, dodajemy korzeń i smażymy do zgęstnienia. Po ostygnięciu kroimy na małe kawałki.

Działanie: Cukierki wzmacniają organizm, polecane są szczególnie dla dzieci oraz osób osłabionych.

✅Oliwka Tatarakowa

Składniki:

50 g świeżego korzenia tataraku

0,5 l oliwy z oliwek lub orzechów arachidowych

Przygotowanie: Zalewamy korzeń oliwą i odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe, nasłonecznione miejsce.

Zastosowanie: Wcierana w skórę pomaga przy bólach reumatycznych, wspiera oczyszczanie nerek i łagodzi zmęczenie.

✅Kąpiele Tatarakowe

Składniki:

500 g korzenia tataraku

3 l wody

Przygotowanie: Korzeń gotujemy przez 30 minut, a następnie wlewamy wywar do kąpieli.

Zastosowanie: Regularne kąpiele mogą pomóc przy stanach zapalnych skóry oraz bólach mięśniowych.

✅Leczenie Dolegliwości Żołądkowych

Sproszkowany korzeń można popijać ciepłą wodą lub przygotować napar:

Przepis:

1 łyżka suszonego korzenia

Szklanka letniej wody

Zalewamy wodą, zostawiamy na noc, rano zagotowujemy i pijemy dwa razy dziennie. Pomaga przy problemach trawiennych.

✅Nalewka Tatarakowa

Składniki:

10 g świeżego korzenia tataraku

0,5 l spirytusu

Przygotowanie: Zalewamy pokrojony korzeń spirytusem i odstawiamy na trzy tygodnie.

Dawkowanie: 30 kropli dwa razy dziennie. Kurację najlepiej rozpocząć jesienią i kontynuować przez trzy miesiące.

Tatarak to skarb naturalnej medycyny, który warto na nowo odkryć. Włączenie go do domowej apteczki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, wspierając organizm w walce z różnymi dolegliwościami. 



"Szym Polski"