Żywienie enzymatyczne

Żywienie enzymatyczne
Najczęściej nikt z nas nie myśli czym tak naprawdę są enzymy i jak ważną rolę odgrywają w naszym organizmie. Wydaje nam się, że skoro jemy "zdrowo"- cokolwiek to znaczy, to zaopatrujemy swój organizm we wszystko czego potrzebuje. Niestety w dzisiejszych czasach trudno pozyskać odpowiednią ilość enzymów w sposób naturalny, a badania wskazują, że po ukończeniu 30 roku życia następuje wyraźny spadek produkcji enzymów. Bez enzymów trawiennych nie zaszłaby żadna reakcja chemiczna w naszym ciele, a składniki odżywcze z pokarmów które jemy nie zostałyby przyswajane. Oprócz tak ważnej roli jaką pełnią w trawieniu, są niezbędne np. do zwalczania stanów zapalnych oraz infekcji, odpowiadają za produkcję energii, jak również eliminacji zbędnych toksycznych substancji.
Jednym ze sposobów uzupełnienia potrzebnych enzymów jest przeanalizowanie swojego dotychczasowego życia pod względem diety i nawyków. Dieta powinna być bogata we wszelkiego rodzaju kiszonki tj. ogórki, kapusta, dynia, pomidory, cukinia, marchew etc... możliwości są ogromne. Kiszonki to prawdziwa skarbnica zdrowia i smaków. Zawierają enzymy trawienne ułatwiające trawienie, zwiększają wydzielanie żółci, poprawiają perystaltykę żołądka oraz jelit. Kiszone produkty zawierają potrzebne nam minerały, duże ilości Wit C oraz Wit K. Możemy w domowym zaciszu również wytwarzać swoje własne enzymy trawienne na bazie ziół, kwiatów oraz owoców.
Druga sprawa to wyeliminowanie złych nawyków. Najczęstszą przyczyną patologii pracy naszego żołądka oraz jelit jest przetworzona żywność, jedzenie na mieście byle czego, picie byle czego w stresie i w pośpiechu. Z menu ograniczmy do minimum węglowodany, cukry, skrobię, zboża oraz nasiona. Przeanalizowanie i odstawienie zbędnych leków. Pamiętajmy, że terapie antybiotykoterapii wyjaławiają nasz organizm.
Ciekawostka - "Biotyk" oznacza po łacinie "Życie, więc sformułowanie "Antybiotyk" jest w takim razie przeciw życiu.
Kiedy antybiotyk niszczy pożyteczne bakterie jak również te niekorzystne dla naszej flory jelitowej, bardzo często prowadzi do długotrwałych zaburzeń odporności i to na wiele lat.
Dużo się słyszy, że musimy unikać mięsa oraz tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, tak naprawdę podstawą diety, a tym bardziej diety leczniczej jest wyeliminowanie produktów pochodzenia roślinnego, włącznie z olejami roślinnymi. Tylko w ten sposób utrzymamy na właściwym poziomie odpowiednią wartość pH w żołądku które powinno być w granicach 1-1,5pH.
Moje publikacje opierają się na moich własnych doświadczeniach życiowych. Żywność która jest uznana za "Zdrową Żywność" jest zdrowa tylko z nazwy. Wiele lat szukałem sposobu przywrócenia swojego zdrowia do równowagi.
INFORMACJA
W myśl obowiązującego prawa powyższy artykuł nie stanowi porady medycznej, lekarskiej lub farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji w zakresie leczenia lub suplementacji, w zależności od potrzeb powinien skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
"SzymPolski"